תפקיד הפחמימות
קבוצה המשמשת כמקור אנרגיה ראשוני לגוף, מעלה את רמת הסוכר בגוף ותורמת להתפתחות בריאה. כל פחמימה לאחר ספיגתה בגוף מתפרקת לסוכר, ולכן חשוב לדעת איזה סוג פחמימה עלינו לצרוך ובאיזו כמות.
צריכת הפחמימות לאדם בכלל, ולעוסקים בספורט בפרט חשובה ונחוצה למתן אנרגיה זמינה.
סוכרים
הפחמימות נקראות גם סוכרים אך לא לכולן יש טעם מתוק.
הן מתחלקות לחד סוכרים, דו סוכרים ורב סוכרים.
החד סוכרים והדו סוכרים הם ברובם בעלי טעם מתוק ואילו הרב סוכרים אינם מתוקים.
ישנם סוכרים החשובים, בריאים וחיוניים לגוף, וישנם כאלו שרצוי להמעיט בצריכתם כמה שניתן, כגון: מתוקים ומשקאות ממותקים.
חלבונים
רוב החלבונים מיוצרים בגוף, אולם יש כ – 9 קבוצות שעלינו לספק לגוף על ידי המזון.
חלבונים מן החי: בשר ומוצריו, חלב ומוצריו, ביצים ודגים.
חלבונים מן הצומח: גרעינים, קטניות, זרעים ואגוזים.
קטניות
משפחת הקטניות כוללת אפונה, חומוס, סויה, תורמוס, פול, עדשים ושעועית לסוגיה.
הקטניות עשירות בחלבון (בשילוב עם דגנים הן מספקות לגוף חלבון מלא), בברזל, בסידן, באשלגן ובסיבים תזונתיים.
מכילות כמות דלה של שומן ובעלות יתרונות בריאותיים.
תפקיד החלבונים
החלבונים משתתפים בבניית תאים ורקמות, בזירוז ובוויסות פעילויות כימיות, אחראים על בניית השרירים ועל פעילותה התקינה של המערכת החיסונית.
מערכת החיסון נפגעת כאשר העוסקים בספורט אינם מקבלים תזונה מאוזנת של חלבונים ולכן חשוב לצרוך חלבונים בעלי ערך תזונתי גבוה כגון: ביצים, דגים, בשר.
ערך תזונתי של החלבון
חלבון מהחי בעל ערך תזונתי גבוה יותר מאשר חלבון מהצומח מפני שיש בו יותר חומצות אמינו חיוניות.
חלבון המכיל את כל חומצות האמינו החיוניות לגוף ייספג בצורה הטובה ביותר ויספק לגוף את מירב האמצעים לבניית השרירים ושאר מערכות הגוף.
שומנים
השומנים שבמזונו של האדם מקורם בצומח ובחי.
שומנים מן הצומח: סויה, זיתים, תירס, חמניות וקנולה, אבוקדו, קוקוס וגרעינים למיניהם.
שומנים מן החי הם: חמאה, שמנת וכדומה.